Nattfoto – Minolta mc rokkor 50mm F1,4.

Natten till i fredags var det stjärnklart och fullmåne. Ställde klockan 04:30 för att ta lite bilder på fullmånen i höjd med horisonten med en fyren ”subbe” i förgrunden. Det sket sig fullständigt. Jag försov mig : )

Testade min fars gamla Minolta objektiv, MC ROKKOR 50mm f/1,4. Ett helt fantastiskt objektiv som man hittar billigt på eBay eller blocket.

min fars gamla minolta mc rokkor 50mm f/1,4. Grymt ljusstarkt och känsla.

Använder objektivet på min Sony a6300 med en adapter.

När jag kom ner till fyren hade månen gått ner men stjärnorna poppade fram och ljuset från stadens alla lampor gav ett sken mot fyren. Det syntes såklart inte med ögat då det var becksvart på plats och jag travade fram med pannlampa som en vilsen fjällvandrare hundra meter från civilisation.

Objektivet är förvånande lätt att fokusera med. Ville ha bländaren på f/1,4 såklart. Vred fokuseringen till ”oändlighetstecknet” och tog några testbilder sen finjusterade jag tills jag var nöjd. Någon millimeter tillbaka satt focus. Det där är lite olika varje gång, det beror på luften, temperatur och sådant. Det blir inte perfekt med ett slitet gammalt objektiv men det är det som är charmen.

Det svåra var att balansera slutartid och ISO. Provade mig fram.

Här är ISO på 3200 och slutartiden 6 sekunder:

Subbe fyr, Varberg. Minolta mc Rokkor 50mm f/1,4. ISO3200 6sek f/1,4. Sony a6300

Och här är en till bild men med ISO400 men med samma slutartid. Det ska tilläggas att här riktar jag kameran mer mot själva ljuset i fyren samt att solen är lite närmare att gå upp. Dock ca 1,5h till att solen går upp.

Subbe fyr i varber. Minolta mc Rokkor 50mm f/1,4. ISO400 6sek f/1,4 med Sony a6300

I datorn har jag maskat ur hela fyren för att kunna justera himmelen och fyren separat. Men det är inte mycket redigering som behövdes göras och Minolta MC Rokkor 50mm f/1,4 ska jag definitivt använda fler gånger vid nattfotografering!

Ett svar till “Nattfoto – Minolta mc rokkor 50mm F1,4.”

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.