Detta kanske du visste?

Har du någonsin funderat på hur fasen vattnet kan se så mystiskt ut i mina bilder. Eller varför antingen himmelen blir för ljus eller förgrunden för mörk i dina egna bilder?

Apelvikens bästa krabbfiskeställe. Bländare f10, slutartid 6sek, iso100 + filter.

Tänkte avslöja ett litet trix som vi fotografer använder oss av för att skapa häftiga effekter i våra bilder. Eller för att få den ljusa himmelen att fungera med en mörk förgrund.

Apelviken, solen har just gått ner. Bländare f10, 30sek, iso100 + Filter. (Egentligen lite för mörk men jag gillart)

Svaret är: FILTER

Det absolut mest användbara är så kallade graderade filter*. Det använder man för att mörka ner himmelen lite i förhållande till förgrunden. Himlen är oftast mycket ljusare än marken framför dig. Det spar mycket tid i redigeringen och man slipper slå ihop olika exponeringar och sånt jobbigt.

Graderat filter för att mörka ner delar av bilden. Man riktar mörka delen ovanför horisonten.

Det roligaste är riktigt mörka ND filter*. De funkar som solbrillor för kameran och mörkar ner allt den ser. Det gör att du får mycket längre slutartider vilket i sin tur ger effekter i allt som rör sig. Titta på vattnet i bilderna ovan.

Lee bigstopper som förlänger slutartiden med 10 steg. Här taget rakt mot en lampa med mobilkameran

Det är superkul med filter och det skapar känslor och mystik i bilderna. Hoppas jag inspirerar dig lite och om du själv är intresserad av att ta ditt fotograferande till nästa nivå så är detta ett kul sätt att utmana sig själv.

Ställ gärna frågor eller kommentera nedan om du lurar på något.

*Mer info?

Filter monterade på min kamera.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.