Fotografera Vintergatan

Hur fotograferar man vintergatan?

Jag var ute för några dagar sedan och fotograferade Vintergatan.

-Vintergatan… vi är ju mitt i den, hur kan man fotografera den? -tänker du

Det är Vintergatans centrum man fotograferar där stjärnor, gaser och stoft är som tätast.

Jag tänkte skriva några rader om hur jag bar mig åt så att du också kan prova att fotografera den om du vill. Men först bilden:

MEE03411 Vintergatan mars 2018 nr2

Bilden är tagen med Min Sony a6300 med Sigma 16mm f/1,4 objektiv. Jag använde mig av följande inställningar på kameran: 15sek. f/2,0 ISO2000

Om man vill fotografera Vintergatans centrum så är det några saker man bör tänka på:

 • Förbered dig väl. Det är supersvårt att hitta en bra plats mitt i natten.
 • Välj en molnfri natt när månen (helst nymåne) är nedanför horisonten.
 • Hitta en mörk plats, ljus från städer och annat förstör bilden mycket mer än man tror. På bilden ser man ljus från Grimeton och Tvååker som ligger ca en mil bort.
 • Hitta en ”hög” plats. Här i Sverige så ligger de bildvänliga delarna av Vintergatan lågt på horisonten, så man vill inte ha höga berg/kullar i vägen.

Utrustningen man behöver för att fota Natthimmelen behöver inte vara speciellt avancerad. Det viktiga är att man kan ställa fokus manuellt och att man kan ställa in relativt höga ISO tal.

Slutartiden är viktig, på bilden har jag använt 15 sekunder. Använder jag längre slutartid så blir stjärnorna som små sträck på grund av jordens rotation.

 • Det går att räkna ut hur lång slutartid man kan använda genom att ta 300 dividerat med den faktiska ”brännvidden” (300/21mm=14sek) tänk på att sensorn kan vara mindre vilket gör att brännvidden i mm blir högre. Sensorn jag använder är APS.C, så då multiplicerar jag brännvidden med 1,5 vilket blir 21mm på mitt 14mm-objektiv.

Fokus kan vara lite svårt. Här kör man alltid manuellt. Har man möjlighet att digitalt zooma in för att fokusera på en viss punkt kan man zooma in den starkast lysande stjärnan och fokusera på den. De flesta objektiv har ett märke för oändligt fokus i form av en liggande åtta men det är inte alltid det läget stämmer.

ISO är det man jobbar med upp och ned. Man vill ha så lågt tal som möjligt utan att slutartiden blir för lång. Jag brukar börja på ISO runt 3200 och jobba mig nedåt.

Bländaren ställer jag vidöppen men jag brukar skippa största bländaren. Många objektiv presterar inte så bra på största bländaren och kanterna brukar bli oskarpa. På bilden använder jag bländare F/2,0 men mitt objektiv går ända ner till f/1,4.

Kompositionen är superviktig. Man måste han något i förgrunden tycker jag, annars blir det inget djup i bilden och det ser bara ut som ett dåligt försök till en jobbansökan till Nasa. Man kan använda vad som helst, en gran, en bil eller trädtopparna av en skog. Man kan Belysa förgrunden lite snabbt med en ficklampa under exponeringen men gå några steg åt sidan så ljuset inte kommer rakt bakifrån.

Övriga tips:

 • Sänk ljuset från kamerans visningsskärm till det lägsta. När allt är mörkt runt dig så ser bilden mycket bättre ut än vad den gör hemma på datorn sen.
 • Maxa ISO värdet när du ställer in din komposition. Då kan du snabbt hitta Vintergatan och ställa in din förgrund med ganska korta slutartider.
 • Kolla upp vilket vädersträck du ska sikta åt när du är på plats och när på året det är möjligt genom att använda olika appar på mobilen. Jag använder apparna ”Sun Surveyor” och ”Sky View”

Efterredigeringen är såklart viktig. Mina bilder på vintergatan ser absolut inte ut så här direkt från kameran. I redigeringsprogramet Capture One Pro 11 har jag dragit ur färgerna som finns där i RAW-filen. Det finns massor av youtube-filmer som beskriver hur man gör. Det är inte så svårt. Bilderna är såklart fina direkt. Nedan ser du hur bilden såg ut innan redigering:

MEE03411 Vintergatan mars 2018 nr2 raw filen

Bilden ovan är direkt från kameran. Man kan tydligt se Vintergatan redan där. I kameran ute i mörkret ser man den mycket tydligt.

Ni kan läsa om mina första försök att fånga Vintergatan här.

Hoppas du har lärt dig något idag och om du har några frågor så tveka inte att kommentar nedan.

 

4 svar till “Fotografera Vintergatan”

 1. Skitbra bild! kul med en detaljerad förklaring. grymt! blir sjuk sugen på att skaffa en egen kamera och börja knäppa lite =)

 2. Om man skall förbereda sig och välja plats och komposition så kan det vara bra att veta hur man förutsäger vintergatans läge innan man rekar fotoplatsen dagtid. Jag har svårt att hitta den informationen.

  1. Hej Anonym!
   Kul att du hittat in.
   Det finns grymma appar för det till mobilen.
   Jag använder appen ”Sun Surveyor” där kan du se hur solen, månen och Vintergatan kommer röra sig över himmelen i princip när som helst i framtiden och baktiden. Även i gatovy vilket är praktiskt. Prova.. : )

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.