En Bild #2

Vintergatan.

Vinterns grepp om vårt avlånga land hade inte släppt taget i mars 2018. Nä, det var is, frost och frusen jord jag stegade över i totalt mörker med bara pannlampan som guide. Klockan är fyra på natten. Man kunde inte se min slutdestination i mörkret men jag tog riktning med hjälp av mobilens Kartapp och mitt egna lokalsinne. Då och då vaknade fåglar till och flaxade iväg framför mig så att hjärtat gjorde bakotvolter i bröstet.

Jag hade studerat platsen in i minsta detalj hemifrån. En kombination av satellitbilder och rymdappar på mobilen samt en och annan golfrunda på Harabäckens Golfklubb gav mig hopp om att det skulle bli en häftig bild av Vintergatan med vindsnurran i förgrunden.

Väl på plats i den iskalla natten provade jag mig fram med kameran för att hitta själva Vintergatan. Jag vred upp ISO på max och tog bilder på ca 1 sekund. Då kan man snabbt se i kameran om kompositionen är bra och var vintergatan är.

Mitt objektiv klarar öppna bländaren till f/1,4 men jag bländade ner till f/2 då jag tycker bilden blir mycket skarpare då. Jag fokuserar på den starkast lysande stjärnan för att hitta oändligt fokus där både förgrund och Sjärnor är i fokus.

Jag vet att med 16mm vidvinkel kan jag ha en slutartid upp till ca 15 sekunder utan att jorden hunnit snurra så mycket att stjärnorna blir oskarpa.

När jag tar bilden går jag några meter till höger om kameran och lyser lite med min pannlampa mot vindsnurran. Åkrarna får lite ljus från Grimmetonmasten.

Det är för övrigt Grimmeton och Tvååker som ger de starka ljusföroreningarna i botten av himmelen.

Bilden är tagen med 15 sekunders slutartid med en bländare på f/2 och ISO uppskruvat till ISO2000.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.