Fota Surf Från Vattnet

Våren har levererat duktigt med surf måste jag säga. Jag har varvat surf med foto. Framför allt har jag legat i vattnet med vattenhus och simfötter.

Tänkte jag skulle berätta lite om min utrustning och inställningar när jag fotar från vattnet samt visa lite bilder.

Utrustning.

Vattenhus

Jag använder mig av ett vattenhus som jag köpt från Kina. Tror jag betalade ca 2000kr på AliExpress. Vattenhuset är grymt och jag kommer åt alla inställningar i hela kameran. Kan dock inte använda sökaren och funkar enbart med mitt ”kitt-objektiv”

Simfötter

Jag använder två olika simfötter. Om det är kallt använder jag Hydro simfenor som jag kan ha våtdräktskor på mig. Jag köpt på dem Surfers här i Varberg. På sommaren har jag vanliga fenor för snorkling.

Köpta på Surfers.se fast mina är röda.

Inställningar

Inställningarna jag använder i kameran, en Sony a6300, är ganska utstuderade för mitt eget tycke och smak. I Sverige är det ofta mörkt och mulet när det blåser. Det betyder att det kan vara ganska knivigt att få till en snabb slutartid med en bra bländare som ger tillräckligt skärpedjup.

Slutartiden är aldrig mindre än 1/1000 sekund. Detta för att motivet rör sig och att det är sjukt svårt att hålla kameran still.

Bländaren sätter jag så högt som möjligt men brukar bli runt 5,5 – 6 men jag skulle vilja ha 8 – 9 då objektivet levererar bäst då.

ISO är den delen jag jobbar med. Pendlar mellan 100 – 600. Jag vill ha så lågt ISO som möjligt såklart. Kör alltid så hög ISO att bilden inte blir för mörk så du behöver dra upp skuggorna i efterhand. Det blir mycket bättre bild om du kör ISO-800 korrekt exponerat än ISO-400 där du drar upp skuggorna. Så håll koll på skuggorna!!

Fokus är superviktigt! Har märkt att autofokus är förrädiskt Sverige då det är för mörkt. Det funkar svinbra i strålande sol och blått vatten men här har vi svart vatten, svart våtdräkt och grå himmel så kameran fokuserar på allt möjligt konstigt. Kör manuell fokus! Jag fokuserar på oändligheten och kör och slipper oskarpa bilder.

Denna bilden är tagen med Autofokus, kameran vet inte var den ska fokusera. kör Manuel fokus i dessa förhållanden.

Det viktigaste av allt är nog att tänka efter innan man simmar ut till vågen. Försök att få till de viktigaste inställningarna innan. Passa på att kolla lite bilder ute på vattnet, hur ser histogrammet ut? Är det skit på linsen?

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.