Lofoten

I sommar var jag och tre vänner på en lång roadtrip igenom Sverige och Norge.

Först körde vi direkt till åre och väl där tog vi en heldag med vandring. vi utgick från Vålådalen och tog oss ut till Blanktjärn. En fräck sjö som är alldeles grön/blå på grund av någon sorts mineral. tyvärr fick man inte gå ända fram till Blanktjärn på grund av att man är rädd att sjön ska mista sin underliga färg om turisterna badar i den..

Kebnekaise fjällen.

Efter Åre så tog vi oss direkt upp till Kiruna och ut till Nikkaloukta för att ta några dagar ute i Kebnekaisefjällen. Vi vandrade ut till Kebb Fjällstation föra att dag två vandra upp på Tolpagorni. Tolpagorni är den karaktäriska toppen som ser ut som en stor gryta med snö i. Eftersom både jag och Seger redan varit på Kebb tidigare och att Lisa och Johanna var nyfrälsta vandrare kändes det som ett lagom utmanande etapp. Rekommenderar turen skarpt. Lätt att nå toppen och tar bara ca 6 timmar t/r. häftiga stup och fantastisk utsikt.

Nikkaloukta – Svolvaer

Vi tar oss från Nikkaluokta till roten av Lofoten via Abisko och Torne träsk. Fantastiska vägar att köra på som slingrar sig mellan glaciärer och sevärdheter. Att se Lapporten i förbifarten och stanna till vid Torneträsk är mäktig känsla och det blir aldrig långtråkigt i bilen. Vi övernattade på en camping vid roten av Lofoten och fortsatte sedan till staden Svolvaer. I Svolvaer gjorde vi en dagstur upp på Tjeldbergtind som var en av de finaste och mest lätta toppturerna vi gjorde.

Svolvaer – Unstad – Nusfjord.

Efter Svolvaer glider dagarna ihop lite för mig. Det var så mycket att se och så häftig natur att jag kan inte säga vilken ordning vi gjorde vad. Vi åkte ut till Unstad och fikade för att se om det gick att surfa. Vi campade på Lofoten Beach camp som var en jättemysig strandcamping och vi besökte små fiskebyar med bevarade gamla sjöbodar. Vart man än kommer är det vackert och magiskt.

Lofoten – Mannen – Haukland beach

När man frågar någon som vart i lofoten vad som är deras bästa tips säger nästan alla att man inte får missa Haukland beach och toppturen ”mannen”. De flesta har rätt. trotts att det är en turistmagnet så är det en otroligt vacker plats på jorden. Vandringen slingrar sig vid sidan av stranden upp på en hög bergskam med magisk utsikt över stranden och det färjade havet nedanför. Stigen är brant och tidvis ”fall-you-die”-aktig. trots det kämpar sig pensionärer och barn upp för den lilla stigen. Rekommenderas varmt men gå den på udda tider..

Lofoten – Geiranger – Hem.

När vi kände oss klara med lofoten så tog vi båten över från ”Å” i Lofoten till Bodö på fastlandet för att rulla söder ut genom det norska fjordlandskapet. vi tog vägen 63 om ”Trollstigen” och körde uppe på fjället. vi körde längs fjordar, berg och slingriga selpentinvägar. Vi besökte Geiranger och åt god mat och tältade sista natten på över 1000 meters höjd alldeles bredvid bilen.

Slutord…

En magisk resa som tots ca 500 mil I bilen kändes aldrig resan långtråkig som den kan göra när man bilar i europa. att vi inte fick EN ENDA DROPPE REGN på oss förutom sista nattan när vi låg i tältet är ju helt galet. Superkul resa och jag berättar gärna mer om ni har några frågor. Detta blogginlägg hade blivit för långt om jag tog med allt vi såg och gjorde. Tjenispenis!!

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.